Saturday, October 02, 2004

Italian P90 Fan Page (With Pics)

FN P-90

Pistoletas-kulkosvaidis P-90.
1990 metais Belgijos “Nacionalinis Fabrikas” (FN) pristatė savo naują kūrinį – kompaktišką ginklą, skirtą kovinių mašinų ekipažams ir kariams, nedalyvaujantiems aktyviuose veiksmuose karo lauke (ryšininkai, vairuotojai, artileristai, RPĮ operatoriai ir kt.). Įskaitant sąlygas, kuriose jiems tektų panaudoti ginklą, taip pat jų kovinę parengtį, buvo reikalingas automatinis ginklas su nestipria atatranka, paprastas naudoti, visą laiką parengtas atidengti ugnį. Toks ginklas pakeistų iki tol naudotus pistoletus-kulkosvaidžius bei karabinus, tiktų ir specialiosios paskirties kariams, daugiausiai dalyvaujantiems artimame mūšyje.

Norint patenkinti aukščiau nurodytus reikalavimus, pirmiausiai reikėjo sukurti visiškai naują šovinį, kuris išsaugotų automato šovinio kovines savybes, tačiau svoris ir slėgis vamzdyje būtų kaip pistoletinio. Tokiu šoviniu tapo SS190 (5.7x28 mm) su 2.2 gramų svorio aštrianose kulka (paprasta arba trasuojančia). Tokio šovinio atatrankos energija sudaro viso labo 1/3 nuo standartinio 5.56x45 (naudojamo M16), o kulka už 50 metrų pramuša 48 kevlaro sluoksnius, už 150 metrų – JAV armijoje naudojamą plieninį šalmą ir visvien išsaugo aukštą stabdomąjį efektą. Buvo sukurtas ir subgarsinio greičio šovinys, skirtas ginklams su duslintuvu. Šio 5.7x28 mm šovinio pagrindu ir sukonstruotas automatas FN P-90, priskirtas pistoletų-kulkosvaidžių klasei.

P-90 sukonstruotas pagal bull-pup scehmą, apkaba įtaisyta virš vamzdžio. Visi ginklo mechanizmai surinkti aptakios formos plastikinio korpuso-buožės viduje. Priekyje korpusas pereina į dvi rankenas – pistoletinę ir pagalbinę. Iš korpuso išlenda nedidelė vamzdžio dalis, ant kurios tvirtinamas aktyvaus typo kompensatorius (vamzdžio kėlimui į viršų priešinamasi išleidžiant parako dujas per viršutines kompensatoriaus ertmes). Ginklo automatika realizuota laisvos spynos principu, panaudojant šūvio atatrankos energiją. Užtaisymo rankenėlės yra iš abiejų korpuso pusių. Šaudant gilzės išmetamos žemyn-į priekį, per specialų vamzdį, įtaisytą už pistoletinės rankenos. Siekiant sumažinti gilzės išmetimo poveikį ginklo stabilumui, gilzė, kol juda išmetimo vamzdžiu, stabdoma. Ginklo mechanizmas leidžia šaudyti pavieniais šūviais, serijomis ir fiksuotomis serijomis po 3 šūvius. Disko pavidalo keitiklis įtaisytas po nuleistuku.

Labai originaliai realizuotas šovinių padavimas. Šoviniai apkaboje išdėstyti dviem horizontaliomis eilėmis, statmenai vamzdžio kanalui. Veikiamas spyruoklės, šovinys stumiamas iš apkabos, patenka ant specialaus disko, apsisuka 90 laipsnių kampu ir atsistojęs į vieną liniją su vamzdžio kanalu, patenka į lizdą. Toks išdėstymas leido padidinti apkabos talpą iki 50 šovinių, nedidinant paties ginklo gabaritų. Apkaba pagaminta iš pusiau permatomo plastiko. Virš apkabos įtaisytas tiltelis su mechaniniu taikikliu. Paprastai ant tiltelio tvirtinamas optinis arba kalimatorinis taikiklis. Taikymosi radiusas – apie 150 metrų.

Bazinės ginklo charakteristikos:

Kalibras, mm5.7 x 28 (SS190)
Automatikos veikimo principasLaisva spyna
Ilgis su atrama, mm490
Vamzdžio ilgis, mm230
Ginklo masė, kg2.8 (tuščias), 3.7 (su apkaba)
Apkabos talpa50 (horizontalus išdėstymas)
ŠaudymasPavieniais, serijom, po 3 šūvius
Šaudymo tempas, š/m900
Taikymosi nuotolis, m150
Graižtvų skaičius4
Pradinis kulkos greitis, m/s850


Nestipri atatranka, bull-pup chema, kompensatorius, optinis taikiklis, galimybė šaudyti fiksuotomis serijomis – visa tai užtikrina aukštą šaudymo taiklumą. Visa ginklo konstrukcija pritaikyta greitam ugnies atidengimui ir artimam mūšiui. Didelė apkabos talpa taip pat vienas iš ginklo privalumų. Pistoleto-kulkosvaidžio valymas ir sutepimas atliekamas jo neišrenkant – užtenka paslinkti į viršų buožės dangtelį, kas atidengia priėjimą prie ginklo mechanizmų.

Naudojant P-90 specialiose operacijose, vietoj kompensatoriaus galima tvirtinti duslintuvą, o priekinėje korpuso dalyje – miniatiūrinį lazerinį taikiklį. Ginklas naudojamas Belgijoje ir NATO šalyse, taip pat Saudo Arabijoje.

No comments:

Blog Archive